Uefa Europa League

Uefa Europa League är den näst största fotbollsturneringen för klubblagen i Europa, den enda som är större är Uefa Champions League. Uefa Europa League anordnas av Uefa och har spelats varje säsong sedan 2009. Innan 2009 hette turneringen Uefacupen, och hade då spelats sedan 1971. De klubbar som haft mest framgångar i denna turnering är de spanska klubbarna, men även de italienska. Det lag som haft flest framgångar i turneringen är Sevilla, som totalt vunnit turneringen fem gånger. Uefa Europa League är en väldigt stor turnering som faktiskt har vunnits av en svensk klubb två gånger. Det var år 1981 som IFK Göteborg för första gången vann turneringen, och de gjorde det igen år 1986. Detta var väldigt stort för svensk fotboll då det är den ena stora europeiska cup som vunnits av ett svenskt lag.

Svenska Cupen

Svenska cupen är en turnering som hålls varje år för klubblag i Sverige. Det lag som vinner svenska cupen får kvala sig upp i Uefa Europa League. Det lag som vunnit flest gånger är Malmö FF, och de lag som är regerande mästare är Östersunds FK.

Östersunds FK

Östersunds FK är en fotbollsklubb som bildades den 31 oktober år 1996 i Östersund. Östersund spelar nu i Allsvenskan och har gjort det sedan 2016.  Efter att Östersunds FK vann semifinalen i Svenska Cupen säsongen 2016/2017 mot häcken stod det klart att de skulle spela final mot Norrköping. Matchen skulle spelas Jämtkraft arena, som är Östersunds hemmaplan. Den 13 april när matchen skulle spelas var det 8396 personer på plats, som sedan såg Östersunds FK vinna finalen med 4–1. Efter att de vann svenska cupen fick de möjlighet att kvala sig upp till Europa League, och behövde då rusta upp Jämtkraft arena efter UEFA:s krav. Skulle de inte göra detta skulle de inte få spela sina hemmamatcher där, utan istället i Norge. Östersunds kommun valde dock att renovera arenan för att fotbollsklubben skulle kunna spela sina matcher i Östersund. Östersund lyckades kvala sig upp i Uefa Europa League och vann den första matchen till allas förvåning. Östersunds första match i turneringen var mot ett av Turkiets bästa klubblag, Galatasaray SK. De allra flesta trodde att Galatasaray skulle vinna matchen, eller att det skulle bli jämt. Men det var många som blev förvånade när Östersund slog in det första målet och tog ledningen. Matchen slutade 2–0 och Östersund gick som segrare ur den första matchen i Uefa Europa League.

Malmö FF

Malmö FF är en proffsklubb i Sverige som debuterade i Allsvenskan år 1931. Sedan klubben grundades år 1910 har klubben stått som segrare i Allsvenskan hela 22 gånger, och även blivit svenska mästare 19 gånger. Malmö FF är det lag som i nuläget leder Allsvenskan efter att halva serien är spelad. Malmö FF har utöver framgångarna i Sverige kommit till final i Europa Cupen, och även kvalificerat sig till gruppspelet i Champions League. Malmö FF är nordens rikaste idrottsförening, och de har mer pengar än vad alla svenska lag har tillsammans.