Svensk fotboll

Det har genom tiderna funnits många idrottare som blivit världsstjärnor från Sverige, bland annat i sporter som tennis och ishockey. Även i fotboll, som sägs vara världens största sport, har Sverige några supertalanger. Sverige har genom åren fostrat många fotbollsspelare som lyckats både i Sverige och utomlands. Det finns spelare från Sverige som anses vara bland världens bästa under sin tid, och som har satt Sverige på kartan när det kommer till fotboll.

Zlatan Ibrahimovic

När fotbollsintresserade människor runt om i världen hör Sverige, är chansen stor att det första de tänker på är Zlatan Ibrahimovic. Han är en av de spelare i världen som ansetts vara på topp 10 på listan av världens bästa spelare under långa perioder av sin fotbollskarriär. Han är den som av många experter anses vara Sveriges överlägset bästa spelare genom tiderna. Zlatan Ibrahimovic föddes den 3 oktober år 1981 i Malmö. Han började redan som liten spela fotboll, då han i tidig ålder fattade intresse för sporten. Hans uppväxt var tuff på många sätt och han använde fotboll som ett sätt att tänka på annat och fördriva tiden. Han fick sina första fotbollsskor när han var fem år gammal och spelade i fotbollslagen BK Flagg och FBK Balkan. Redan i ung ålder visade han en talang för fotboll, men fick väldigt mycket kritik av andra barn och av deras föräldrar. Många tyckte nämligen att han hade ett alldeles för stort ego, och att han passade de andra för lite. Detta var inte något som hindrade Zlatan från att fortsätta, han tränade bara mer för att bli ännu bättre. Han la ner näsan all sin fritid på att stå med en fotboll och träna på nya trix och finter. Allt hans hårda slit lönade sig år 1999 då han gjorde sin A-lagsdebut med Malmö FF. Redan under sin första säsong gjorde han mål, och fick mycket uppmärksamhet. Därefter har hans karriär bara gått framåt och han blev år 2013 rankad som den fjärde bästa spelaren i världen. En bekräftelse på att han är den bästa svenska fotbollsspelaren genom tiderna är att han blivit tilldelad guldbollen hela 11 gånger, och det finns ingen annan som blivit tilldelad den fler än två gånger. Guldbollen delas ut till årets bästa svenska fotbollsspelare.

Victor Nilsson Lindelöf

Victor Nilsson Lindelöf är en 22 årig fotbollsspelare från Sverige. Han började sin fotbollskarriär i Västerås där han även gjorde sin A-lagsdebut. Den första december år 2011 skrev han på ett kontrakt på fem år med den portugisiska storklubben Benfica. Från början var det dock inte ett A-lagskontrakt, men år 2015 ändrades B-kontraktet till ett A-lagskontrakt. Han fick många framgångar i Benfica och har till och med gjort mål, vilket är ganska ovanligt för försvarare att göra. Hans stora genombrott kom dock år 2017 då Manchester United värvade honom. Manchester United anses av många vara den absolut bästa klubben i världen, och det är många fotbollsspelares dröm att spela där. Enligt BBC var Victor Nilsson Lindelöf den dyraste försvararen Manchester United någonsin köpt.