Allsvenskan – Högsta divisionen i Sverige

Allsvenskan är den allra högsta divisionen i fotboll i Sverige. I denna division möts de bästa klubblagen i Sverige, och alla har som mål att vinna. Anledningen till att många lag så gärna vill vinna allsvenskan är bland annat för att vinnaren får chansen att kvala till Uefa Champions League. Allsvenskan i fotboll spelades för första gången år 1924, och kallades då för storserien. Det var inte förens säsongen 1930 som den fick SM-status. Allsvenskan ersatte svenska mästerskapet i fotboll som var en utslagsturnering som spelades för första gången år 1896. Idag spelas Allsvenskan som en vanlig serie med 16 lag, där alla möts i dubbelmöten. De möts en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan, för att ingen ska få fördel genom att spela flera matcher på hemmaplan. Segrarna i Allsvenskan blir svenska mästare och får då lyfta Lennart Johanssons Pokal. De lag som vunnit Allsvenskan flest gånger är Malmö FF, som vunnit 22 gånger. De två lag som placerar sig sämst i Allsvenskan flyttas direkt ner till Superettan. Laget som hamnar på 14e plats får sedan kvala för att få stanna kvar i Allsvenskan.

Uefa Champions League

Uefa Champions League är en fotbollsturnering som årligen spelas av de allra bästa herr-klubblagen i Europa. Denna turnering är arrangerad av Uefa som från och med säsongen 1993 ersatt Europacupen för mästerlagen. Europacupen för mästerlag hade pågått sedan 1955. Champions League var från början en turnering för de allra bästa lagen från varje land i Europa, men detta ändrades år 1997 då även andra-, tredje-, och fjärdeplacerade lag från flera av de länder med de högst rankade högstadivisionerna. De länder som har en lågt rankad högstadivision, så som Sverige och Norge, måste spela upp till tre kvalmöten för att ens ta sig upp till gruppspelet. Uefa Champions League är uppbyggd av gruppspel och slutspel. I slutspelet möts de lag som tagit sig dit på hemma- och bortaplaner, och den stora finalen avgörs på en neutral plan. Det är tänkt att finalen alltid ska avgöras på en neutral plan, alltså ska inget lag spela finalen på sin hemmaplan. Det har dock hänt att lag har spelat finalen på hemmaplan. Anledningen till att tanken är att finalen inte ska spelas på hemmaplan är för att det ses som en stor fördel. Det är i regel lättare för ett lag att spela på sin hemmaplan, då de är vana vid planen och vet hur den fungerar. Det är även så att publiken oftast står på hemmalagets sida, och därför får hemmalaget ett stöd som kan ge dem en fördel.

Real Madrid

Real Madrid är det lag som genom tiderna vunnit Uefa Champions League flest gånger. De spelar i serien La Liga, som är Spaniens högsta liga. Även i La Liga har Real Madrid flest titlar, då de vunnit divisionen hela 33 gånger. De vann även säsongen 2016/2017, vilket betyder att de är regerande mästare. Real Madrids hemmaställ är helvitt och de kallas ofta i spansk media för Los Blancos. Real Madrids lagkapten är Sergio Ramos, som har spelat i Real Madrid sedan 2005.