Damallsvenskan – Högsta damligan

Damallsvenskan är den högsta divisionen i fotboll för damer. I denna serie spelar de tolv bästa kvinnliga klubblagen i Sverige, och de två bästa får möjlighet att spela i Uefa Women’s Champions League. De lag som placerar sig sämst flyttas precis som i allsvenskan för killar ner en division, skillnaden är att den näst högsta divisionen för kvinnor heter elitettan och inte Superettan. Damallsvenskan spelades för första gången år 1988, och har sitt ursprung i division 1. Division 1 spelades på damsidan från år 1978 fram till år 1987, och den utgjorde flera regionala serier. Vinnaren av Damallsvenskan får ta emot kronprinsessan Victorias pokal, som är ett vandringspris.

Spelformat

Damallsvenskan spelas som en rak serie med tolv lag. Alla lag möts två gånger, en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan. I varje match får det vinnande laget tre poäng, och det förlorande laget får noll. Skulle matchen bli oavgjord får båda lagen ett poäng. Vilken placering lagen hamnar på i tabellen avgörs först och främst av antal poäng. Skulle det vara så att två lag har samma antal poäng kollar man på målskillnad, och slutligen tar man hänsyn till flest gjorda mål. De två lag som placerar sig sämst flyttas ned till Elitettan, och de två bästa lagen från Elitettan flyttas upp till Damallsvenskan.

Damfotboll

Det har genom åren varit många diskussioner om att kvinnliga fotbollsspelare behandlas sämre och inte får lika många förmåner som de manliga fotbollsspelarna får. Det var till exempel länge så att endast få matcher från Damallsvenskan sändes på TV, medan alla matcher för herrar gjorde det. Detta ändrades dock år 2015 då Sverige blev det första landet i världen att sända samtliga matcher i en fotbollsliga för damer på TV.

FC Rosengård (damer)

FC Rosengren är det lag som vunnit Damallsvenskan flest gånger med deras 9 titlar. Klubben hette tidigare Malmö FF Dam, men är idag en fristående damfotbollsförening från Malmö. Klubben bytte år 2007 namn till LdB FV, men fick år 2014 namnet FC Rosengård. Klubben är utan tvekan en av de mest framgångsrika i svensk damfotboll genom tiderna. De har vunnit totalt tio SM-guld, två guld i de nordiska mästerskapen, tre segrar i svenska cupen och har tillhört Damallsvenskan många säsonger och aldrig placerat sig sämre än trea.

Linköpings FC

Linköpings FC är regerande mästare i Damallsvenskan. Något som är väldigt speciellt med denna klubb är att de endast riktar in sig på Damfotboll. Linköpings FC bildades den 4 november år 2003 och var nykomlingar i Damallsvenskan 2004. Föreningen hade som mål att placera sig bra i högsta serien, vilket man gjorde då man placerade sig trea redan inom de tre första åren. Klubben hade även ett mål att ta sig ut i Europa, vilket de lyckades med 2009 då man kvalade sig in i Uefa Women’s Champions League.

Uefa Women’s Champions League.

Uefa Women’s Champions League är en cup för de bästa kvinnliga klubblagen i Europa. Cupen är anordnad av Uefa och spelades för första gången år 2002.