Superettan – Näst högsta ligan i Sverige

Superettan är Sveriges näst högsta division för herrfotboll. Superettan spelades för första gången år 2000, och innan det hette den näst högsta divisionen division 2, och innan den division 1. Superettan spelas precis som Allsvenskan av 16 svenska klubblag under en säsong som startar i april och avslutas i oktober. I Superettan möts alla lag två gånger, en gång på bortaplan och en på hemmaplan. När serien spelats klart flyttas de två lag som placerat sig bäst i tabellen upp till Allsvenskan, där de får spela den kommande säsongen. Det lag som placerar sig som trea i Superettan får kvala mot det tredje sämsta laget i Allsvenskan om en plats i Allsvenskan. De två lag som placerar sig sämst i Superettan flyttas direkt ner till division ett, och de lag som placerar sig på 13-14 plats i Superettan får kvala mot tvåorna i division ett.

Brommapojkarna (BP)

Brommapojkarna, eller BP som de ofta kallas, är det lag som idag leder Superettan då halva serien är spelad. BP är en idrottsförening från Bromma, Stockholm. De hade år 2012 hela 265 klubblag i seriespel, vilket är otroligt många jämfört med andra fotbollsklubbar. Man uppskattades ha 4000 aktiva spelare samt drygt 600 arbetande ledare. Med alla dessa spelare och ledare är Brommapojkarna den fotbollsförening med flest spelare och ledare i hela Europa. När man hör namnet Brommapojkarna tror man lätt att föreningen endast har herr- och pojklag, men detta är inte fallet. Brommapojkarna har även dam- och flicklag, och de utgör ungefär en fjärdedel av verksamheten. Brommapojkarnas hemmaplan är Grimsta IP som ligger o Vällingby, som ligger i västra Stockholm.

Dalkurd FF

Dalkurd FF är en svensk fotbollsförening som har sitt ursprung i Borlänge. Klubben bildades den 26 september år 2004 av kurder. Att det var kurder som grundade föreningen är det som gjort att föreningens namn är just Dalkurd. De spelade sin första seriematch år 2005 i division 6 och lyckades sedan flyttas upp enda till division ett på bara fem säsonger. Dalkurds hemmaplan är Domnarvsvallen och de spelar sedan 2016 i Superettan. Det har hittills gått väldigt bra för dem i superettan och efter att halva säsongen 2017 är spelad ligger de på en andraplats. Dalkurd har vunnit en kurdisk fotbollsturnering i Tyskland, och fått många fans runt om i Europa. Dalkurd har främst uppmärksammats av kurdiska föreningar runt om i världen, och föreningen utsågs år 2008 till årets kurd av KRG i Sverige.

Gefle IF

Gefle IF, eller GIF, är en svensk fotbollsklubb från Gävle. Föreningen är den äldsta i Sverige och den är bildad år 1882. Trots att föreningen bildades så tidigt som 1882 var den inte aktiv inom fotboll förrän 1896. Gefle IF spelade mellan år 2004-2016 i Allsvenskan, men flyttades ner till Superettan till säsongen 2017. Det har sedan nedflyttningen inte gått speciellt bra för Gefle IF då de ligger på en 16:e plats när halva serien är spelad. Gefle IF spelar sina hemma matcher på Gavlevallen som ligger i Gävle.